Rúška alebo nová nevyhnutnosť – 5 spôsobov, ako ich mať sterilné aj bez prania

Pandémia priniesla do našich životov rôzne nové zvyky a návyky. Jedným z nich je napríklad nosenie ochranného rúška, ktoré sa stalo každodennou realitou. Rúško nás však môže chrániť iba v prípade, že je samo nezávadné. Ako to dosiahnuť bez toho, aby sme denne kvôli tomu museli zapínať práčku?

Rúška alebo nová nevyhnutnosť – 5 spôsobov, ako ich mať sterilné aj bez prania
(zdroj: unsplash.com)

Práčka nie je ekologická, ani praktická

V prvom rade treba podotknúť, že stopercentnú sterilitu môžeme opakovane aplikovať iba na látkové rúško, to papierové je – ako je napísané v jeho popise – určené na jednorázové použitie. Najjednoduchšie je, samozrejme, látkové rúško hodiť do práčky, ale pozor, minimálne na teplotu 70 stupňov. Tento spôsob však nie je veľmi ekologický a ani praktický, nakoľko by sme rúško mali dezinfikovať po každom zložení z tváre. Čo je teda prvou alternatívou oproti klasickému praniu? Napríklad pranie ručné. Prepláchnite rúško v horúcej vode s mydlom a prežehlite ho žehličkou. Možno sa látka trochu zbehne, ale vaše rúško bude zbavené všetkých baktérií a nečistôt.

Hrniec s vriacou vodou alebo alkohol?

Dezinfikovať sa dá aj alkoholom. Či už ide o nejakú ranu, alebo spomínané rúška – stačí ich namočiť do aspoň 70 percentného alkoholu, v ideálnom prípade 90 percentného. Potom sa rúško jednoducho musí nechať vysušiť. Tento spôsob je opäť trochu menej praktický, ak potrebujete rúško dezinfikovať narýchlo, takže ho odporúčame používať predovšetkým večer, aby látka stihla vyschnúť cez noc. Rúško môžete skúsiť aj vyvariť. Jednoducho ho ponorte do vriacej vody a varte minimálne 5, ideálne 10 minút. Aj vyváranie má však negatíva, pretože sa ním látka degraduje, vlákna sú slabšie a látka tenšia. Po čase teda rúško nechráni dýchacie cesty dodatočne. Vyvárať by ste preto mali len rúška, do ktorých sa pridáva ako filter papier na pečenie, papierová utierka a podobne.

Do mikrovlnky radšej nie

A čo tak naparovanie? Ak sa vám nepozdáva vyváranie, môžete skúsiť rúško napariť nad hrncom s vriacou vodou, para však musí mať aspoň 134 stupňov. Rúško sa dá vydenzifikovať aj UV lampou alebo horským slnkom, stačí ho presvietiť tri minúty z jednej aj druhej strany. Je to ideálny spôsob, ak nemáte na dezinfekciu veľa času. Na záver ešte niekoľko rád, ako to určite neskúšajte. Mikrovlnka je síce schopná vysokej teploty, ktorá dezinfikuje, za požiar vám to však nestojí. Nepoužívajte ani tekuté striebro, ktoré nie je dosť silné na veľkej ploche a navyše tvorí neestetické fľaky.