4 dôvody, prečo sú BIO potraviny lepšie

Je označenie BIO zárukou lepších potravín? Rozhodli sme sa to preskúmať a výsledkom je tento náš krátky úvod a menší výber toho, čo by ste si pod BIO potravinami mali predstavovať. Prirpavili sme si pre vás náš výber štyroch dôvodov, prečo sú BIO potraviny lepšie.

4 dôvody, prečo sú BIO potraviny lepšie

Neobsahujú konzervanty

Keď hovoríme o BIO produktoch, hovoríme o širokom spektre potravín a výrobkov, ktoré neobsahujú konzervanty. Práve tieto konzervanty, ktoré sú v potravinách a produktoch obsiahnuté sú vo veľkom množstve pôvodcami rakovinotvorných buniek a teda sú jedným z predispozičných faktorov onkologických ochorení.

Krajšie a chutnejšie

Devízou BIO produktov a výrobkov, či potravín je ich prirodzená chuť, vôňa a farba. Najčastejšie ide o paradajky, kde tieto kritéria môžeme vidieť naplno. Ich prirodzená vôňa je v reťazcoch často postrádateľná, farba a veľkosť BIO paradajok, je často úplne iná ako prezentujú reťazce, pretože BIO paradajky sú menšie so svetlejšou farbou. Sú nutrične bohatšie, obsahujú až o 50% viac vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov oproti bežným potravinám.

Zdravšie a výživnejšie

BIO potraviny sú nutrične bohatšie a tým aj výživnejšie. Takéto BIO potraviny obsahujú až o 50% viac vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov oproti bežným potravinám.

Podliehajú prísnejšej kontrole

Záštitu nad výrobou v Slovenskej republike má Zväz ekologického poľnohospodárstva, čo sa týka potravín. Nad ekologickými výrobkami nepotravinového charakteru majú certifikované inštitúcie Európskej únie. Ide často o Inštitút Fresenius, ktorého certifikáciu je veľmi ťažké dosiahnuť, pretože zber, spracovanie, výroba a balenie produktu podlieha postupom, ktoré musia byť prísne ekologické. Kontrola týchto produktov je neohlásená a často náhodná, nakoľko produkty musia spĺňať tieto kritéria počas celého procesu kedykoľvek. Teda ku konečnému zákazníkovi tento produkt sa v každom čase musí ponúknuť produkt, ktorý má okrem účinkov i zdravotne nezávadný efekt, ktorý minimalizuje riziko vzniku ochorení.

Ekologické potraviny sú rastlinného a živočíšneho pôvodu a spĺňajú všetky predpisy Ekologických produktov a výnos MP SR. Aj u potravín živočíšneho a rastlinného pôvodu prebiehajú kontroly na každom stupni a teda môžeme hovoriť o obilí, zelenine, krmivá, zvieratá ako kurčatá, ovce, teliatka a jahniatka, ktoré sú aktuálne tovarom pre trh, často i pre zahraničný trh.

Tento proces kontroly zabezpečuje pri BIO potravinách a výrobkoch elimináciu látok, ktoré sú rizikovým faktorom ochorení. Eliminácia používania konzervantov tento proces podporuje v plnej miere. Potraviny a produkty, ako uvádza zákon majú obsahovať najmenej 95% zložiek potravín pochádzajúcich z bioproduktov s osvedčením o ekologickom pôvode., avšak každý spotrebiteľ a výrobca by mal vedieť, že napríklad bryndza, ktorá je vyrábaná z ovčieho syra, ktorá má ekologický pôvod a je označovaná za Slovenský bioprodukt má obsahovať 100% ovčieho syra, ktorý je prísne sledovaný Veterinárnou správou, teda laboratóriami. Pri výrobe nie sú používané žiadne chemické prostriedky a konzervanty.

Foto: ilustračné (flickr.com)