Ekologicky aj v kuchyni – čím nahradiť bežne používané veci?

Ekológia sa dotýka nás všetkých, preto by sme sa mali snažiť hľadať ekologickejšie varianty na všetky možné oblasti nášho života. Množstvo firiem sa snaží vyrábať nové produkty prijateľnejšie pre našu prírodu. Ak by sme mali povedať, kde sa tvorí najviac odpadu, tak je to práve kuchyňa. Nie je to len odpad z prípravy jedál, ale aj čistiace prostriedky, utierky, hubky alebo sáčky. Čím sa dajú všetky tieto veci nahradiť?

Ekologicky aj v kuchyni – čím nahradiť bežne používané veci? (Foto: unsplash.com)

Čistiace prostriedky

Z čistiacich prostriedkov vzniká množstvo odpadu. Teda, nie úplne z produktu ako takého, ale skôr z obalov, v ktorých sa predávajú. V dnešnej dobe nájdete množstvo obchodov „bez obalov“, kde predávajú aj čapovanú drogériu – pracie gély, aviváž, šampón aj sprchový gél.  Prinesiete si vlastnú nádobu, ktorú budete môcť použiť viackrát. Takýmto spôsobom ušetríte peniaze a aj kopu odpadu.

Špongie na riad

Vedeli ste o tom, že niektoré špongie a utierky viete kompostovať? Stačí keď budú vytvorené z prírodných materiálov. Vyrábajú sa z celulózy, bavlny alebo síranu sodného. Tieto materiály majú skvelé absorbčné vlastnosti, zachytávajú špinu a povrch riadu zostane čistý. Výhodou je aj dlhá životnosť, keďže sú tieto materiály pevné a kvalitné. Rýchlo vysychajú, takže sa v nich netvoria plesne a nemusíte sa obávať ani nepríjemného zápachu. 

Vrecká na odpad

Do košov zvykneme dávať klasické plastové sáčky. Keď si uvedomíte, koľkokrát do mesiaca ich vymeníte, tak si viete predstaviť, koľko tým vzniká zbytočného odpadu. Existujú aj také varianty, ktoré neobsahujú v sebe žiadny plast. Najčastejšie sa vyrábajú z kukuričného škrobu. Po použití z nich odpad vysypete do koša a skompostujete. Nezaťažujú životné prostredie, sú priedušné, takže odpad vo vnútri nehnije a nesmrdí.