Pripravte sa na zimu a usušte si ovocie a zeleninu! Ako to robiť správne?
Ak ste si vypestovali poriadnu úrodu a nestíhate to všetko zjesť, aby sa to neskazilo, tak vtedy nastáva správna chvíľa na to, aby ste si zeleninu a ovocie usušili! Tak si nebudete musieť kupovať predražené ovocie a zeleninu počas zimného obdobia a všetko bude v podstate z vašej záhrady. Ako teda usušiť potraviny správne? Prečítajte si postup, ktorý sa nachádza nižšie.
Čo je vlastne sušenie a ako správne sušiť potraviny?
Sušenie ovocia a zeleniny patrí medzi najzdravší spôsob konzervovania, narozdiel od zavárania. Tento proces nie je nejako komplikovaný a žiadne špeciálne zariadenia na to nepotrebujete. Ide vlastne o proces, pri ktorom klesá množstvo vody v potravinách, a tým sú ochránené pred kazením a plesňami. Pritom sa tam zachovajú vitamíny.
Pri procese sušenia dávajte pozor na to, aby teplota nepresiahla 60 stupňov, ale zároveň by nemala klesnúť pod 30 stupňov Celzia. Aké je najlepšie miesto na sušenie? Niekde, kde je sucho, nie je tam moc svetla a kde je vyššia teplota. Ak máte plechovú strechu, tak je sušenie ideálne na pôjde, pretože je tam asi najteplejšie z celého domu. Čo sa týka povrchu, na ktorom sa potraviny sušia najlepšie, tak sú to noviny alebo sieťovina. Pri sušení sa riaďte pravidlom, že keď ovocie alebo zelenina začne meniť farbu a pružnosť, je čas na to sušenie ukončiť. Samozrejme, presný čas sušenia sa dá odhadnúť pravdepodobne len skúsenosťami.