9 bežných potravín, ktoré vás môžu zabiť

Áno, viaceré z týchto bežných potravín vás môžu dokonca aj zabiť! Jedná sa o potraviny, ktoré konzumujete možno aj denne, no ani netušíte o ich odvrátenej toxickej stránke. Ak ste si nepripravili jedlo opatrne, môže to mať veľmi nebezpečné, ba niekedy až dokonca život ohrozujúce účinky na vás a vaše zdravie. Riadna príprava a uchovanie jedla je nesmierne dôležitá. Napriek tomu niektoré potraviny, ktoré bežne konzumujeme predstavujú prírodné toxíny.

9 bežných potravín, ktoré vás môžu zabiť

Rebarbora – Svoju toxickú stránku skrýva napríklad neškodná rebarbora. Jej zelené listy obsahujú kyselinu šťaveľovú, ktorá spôsobuje obličkové kamene. Ak sa konzumujú vo veľkom množstve, následky môžu byť dokonca až fatálne.

Fazuľa – Nenápadná fazuľa obsahuje veľké množstvo lektínu, ktorý funguje ako systém primitívnej ochrany, podobne ako ľudské protilátky. Môže spôsobiť hnačku a zvracanie.

Huby – Až 6% všetkých húb je toxických a ich jed je smrteľný.

Para orechy – Tieto obsahujú najväčšie dávky prirodzenej rádioaktivity, asi 800 krát viac, než akékoľvek iné potraviny.

Zelené zemiaky – Sú bohaté na glykoalkaloidy. Je to jed, ktorý je nebezpečný pre človeka a môže spôsobiť aj smrť, aj keď len zriedka.

Jablká – Semená jabĺk obsahujú kyanid, ktorý môže spôsobiť otravu, ak sú konzumované vo veľkom množstve.

Paradajky – Zelená časť paradajok, rovnako ako list, obsahuje Tomatin, toxín, ktorý sa používa v boji proti škodcom. Ak trpíte reumatizmom, určite sa mu vyhnite.

Muškátový oriešok – Ten je známy pre jeho halucinogénne vlastnosti, čo môže viezť k psychóze.

Čerešne – Čerešňové kôstky tiež obsahujú kyanid, takže ich každopádne neprehĺtajte. Môžu spôsobiť extrémne zvýšenie telesnej teploty a ťažkosti s dýchaním.

Nikdy však nezabúdajme, že minca má dve strany. Tieto toxické účinky sa väčšinou prejavia pri konzumácii veľkého množstva daných potravín a škodlivých látok. Vždy je však treba podotknúť pozitívne účinky týchto potravín a zaiste nie je nutné ich zo svojho jedálnička vylúčiť. Je však dobré poznať aj nie veľmi pozitívne účinky týchto obľúbených potravín, aby sme sa vyhli ich nadmernej konzumácii a tak chránili svoje zdravie.

Foto: ilustračné