Pivo alebo víno? Odhalené! Vieme, čo je zdravšie

Večer po práci si možno najlepšie vychutnáte, keď máte v pohári rum Don Papa, vodku Absolut, či whiskey Jack Daniels. Áno, to je skvelá voľba, ale najdlhšiu tradíciu má u nás predsa len pivo a víno. Tieto nápoje patria k našej krajine neodmysliteľne ako bryndzové halušky. Sú súčasťou našej kultúry a my sa teraz spolu pozrieme na ich porovnanie.

Pivo alebo víno? Odhalené! Vieme, čo je zdravšie

Vášniví milovníci vína nedajú dopustiť na večný nápoj, prinášajúci mladosť a krásu z vínnej révy. Milovníci piva zase nedokážu žiť bez zlatistého moku z chmeľa. Ktorý z dvoch rovnocenných súperov je zdravší, má v pomere živín navrch a lepšie účinky na organizmus? Pozrite sa s nami!

Porovnanie piva a vína

Pre ilustráciu si rozdeľme ľudí medzi milovníkov vína a piva, ktorými sa ideme hlbšie zaoberať. Nehovoriac o chuti, farbe, pene, alkoholovom promile, majú iné blahodarné účinky na zdravie. Ktorý nápoj je vhodnejší na úpravu krvného tlaku a prevenciu srdcovo-cievnych chorôb? Hrozí nám horšia opica po víne alebo pive, ak to preženieme s mierou? Pohárik bieleho rizlingu a pohár svetlého ležiaka obsahujú približne také isté promile alkoholu. Americkí vedci odhadli nameranú hodnotu v rozsahu od 16 do 24 gramov. Z čoho sa rýchlejšie pripijeme? Do úvahy zoberte množstvo skonzumovaného alkoholu, telesnú hmotnosť, pravidelnosť pitia alebo výdrž. V praxi platí, že ľudia s nižšou hmotnosťou a nepravidelným pitím sú najviac rizikoví adepti na potenciálnu opicu.

Doktor Mack Mitchell z univerzity v Texase, v spolupráci so zdravotným strediskom na juhovýchode USA, požiadal vybratú skupinu 15 ľudí, aby v rôzne dni pili odlišný druh alkoholu. Aby boli výsledky presné, vedci zapisovali namerané promile alkoholu v závislosti od telesnej hmotnosti. Snažili sa dosiahnuť minimálne odchýlky, preto si na meranie požadovanej hodnoty stanovili každých 20 minút pri jednotlivých zápisoch. Víno spôsobilo alkoholové promile po 54 minútach. Pivu to trvalo o kúsok dlhšie, koncentrovalo sa do krvného obehu po 62 minútach. 1:0 pre pivo.

Často rozhoduje pri výbere a druhu alkoholu jeho cena, to je však chyba. Pritom spôsobov, ako ušetriť pri kúpe kvalitného alkoholu je viac ako dosť. Môžete nakupovať v sezónnych akciách, využiť špeciálne akčné ponuky obchodov a to všetko online. Veľký prehľad zliav, kupónov, ale aj zľavových kódov a ďalších akcií ponúka portál zlavove.sk, kde sú všetky zľavy prehľadne zoradené podľa hodnoty zľavy či konkrétneho eshopu. Nájdete tu zľavy na alkohol, ale aj ďalší sortiment ako elektronika, knihy, drogéria a mnoho ďalšieho.

Je pivné brucho len mýtus?

Mýtus alebo sa máme báť? K meritu veci, niečo na tom bude… alkohol v sebe skrýva podiel cukrov, aby chuť bola príjemná a jazyku lahodná, čo znamená, že kalórií sa nevyvarujete. Pohár ležiaka obsahuje 180 kalórií, čo je o polovicu menej ako v poháriku bieleho vína. Ak pijete s rozumom a umiernene, nemusíte sa báť-neodrazí sa to na vyššej telesnej hmotnosti. Rovnako sa to vzťahuje na víno ako aj pivo. Pozor, pre tých,ktorí majú lepšiu výdrž v pití – hrozí vám seriózny problém! Vedci podrobili testami práve týchto požívateľov alkoholu a prišli k záveru – v priebehu 5 rokov, bez viditeľných zmien na požívaní alkoholických látok im nielenže hrozí vyššie riziko závislosti, rovnako ich telesná hmotnosť sa zvýši počas 5 rokov až o 25 kilogramov. Predstavte si, že by ste mali za sebou 10 tehotenstiev – 25 kilogramov si pripočítajte ku svojej váhe a máte výsledok.

Spôsobuje pivo rakovinu prsníka?

Jedným z mýtov o pive je, že spôsobuje rakovinu prsníka. Nikto nedokázal priamy súvis karcinogénnych látok v závislosti od pitia piva. Boríme sa s výsledkom, z čoho nám hrozí silnejšia opica. Dehydratácia je jedným z vedľajších efektov pitia alkoholu. U niektorých ľudí sa vyskytuje častá potreba ísť na malú potrebu. Organické molekuly ako metanol, etanol, aldehyd alebo acetyldehyd, majú toxické účinky na tráviacu sústavu a spôsobujú, že dlhšie trvá, kým vytriezvieme. Na druhej strane pomáhajú v tom, aby chute v akomkoľvek moku boli lahodné, vyvážené a siahli sme po nich častejšie. Bežne sa nám stáva, že po užití alkoholu sme nachladnutí, máme v tele nedostatok vody a bolí nás hlava. Tmavšie sfarbený alkohol ukrýva viac toxických látok pre telo. Napriek faktu,že tmavý bourbon spôsobí silnejšiu opicu ako priezračná vodka, pivo a víno sa diametrálne nelíšia. Nikomu pripísať bod k dobru nemôžeme.

Pohár červeného vína pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym ochoreniam, znižuje riziko cukrovky a obnovuje vnútorne cyklusy obehov v tele, podporuje protizápalové účinky a prečisťuje od nepotrebných látok z tela. Pivo, je na krok od vína, vďaka nižšiemu pomeru polyfenolov zaostáva. Pamätajte, víno ani pivo nie je voda, aby sme ho pili na litre a sudy. Striedmosť je zlatá stredná cesta, ktorou nič nepreženiete a nepokazíte. Ak chcete osláviť sviatok, piatok, výnimočnú udalosť, ste so sebou a svojím požívaním spokojní, nie je dôvod si obľúbený nápoj odopierať. vaše vedomie a svedomie je svorným priateľom na identifikáciu,či ste rozsah prepískli alebo nie. Pozdvihnime čase a pripime si na zdravie!

Vo všeobecnosti platí, že alkohol netreba miešať. Vyberajte rozumne, zvoľte kvalitný a najlepší alkohol, pomôže to predísť prípadnej „opici“.

Zdroj: bbc.com, foto: ilustračné (flickr.com)