Ľahká zdravá večera – 5 receptov, ktoré vás neomrzia

Viacero výskumov potvrdzuje, že na večer by ste toho nemali zjesť veľa. Spôsobilo vám to potom nepokojní spánok, divoké sny alebo neustále prehadzovanie. Preto je lepšie navariť si ľahšiu večeru alebo si dať viacej porcií, no menších. V dnešnom článku nájdete 5 tipov na večeru, ktorá vám nezaťaží žalúdok, je jednoduchá na prípravu a nie sú to tak okukané recepty. Tak poďme na to.

Ľahká zdravá večera – 5 receptov, ktoré vás neomrzia (Foto: unsplash.com)

Kapustový pilaf s kuracím mäsom

Na tento recept budete potrebovať 3 hlavné suroviny – kapustu, ryžu a kuracie mäso. Ak by ste po čase chceli tento recept obmeniť, tak sa dá biela kapusta vymeniť za kvasenú. Na prípravu tohto receptu budete potrebovať 600 g bielej kapusty, 600 g kuracích pŕs, 250 g ryže, 700 ml vody, olivový olej a na dochutenie čierne korenie, sušený cesnak, gyros a soľ. 

Ryžu zalejete vodou a necháte variť do zmäknutia približne 10 minút. Potom k nej pridáte pokrájanú kapustu a necháte povariť ďalších 25 minút. Zmes bude hotová, keď kapusta zmäkne a ryža bude krémová. Na panvici medzitým orestujte kuracie mäso, ku koncu ho osolíte a okoreníte (gyros, cesnak, čierne korenie a soľ). Hotový pilaf servírujte s mäsom na vrchu.

Vajíčkový šalát s kari

Veľa z nás má rado vajíčkovú nátierku, no každý deň by sme ju mať na večeru nechceli. Čo tak vyskúšať vajíčkový šalát? Je farebný, chutný a výživný. Na jeho prípravu budete potrebovať 4 vajíčka uvarené na tvrdo, 3 lyžice gréckeho jogurtu, kyslé uhorky, 1 mrkvu, jarnú cibuľku, citrónovú šťavu, kôpor, soľ, čierne a kari korenie. 

Uvarené vajíčka ošúpeme a nakrájame. Nastrúhame mrkvu, kyslú uhorku a nakrájame jarnú cibuľku. Všetky suroviny zmiešame a dochutíme. Šalát si môžete vychutnať teplý aj studený, záleží na vašich preferenciách. Ideálne je podávať ho na hriankach, ozdobený kôprovými listami.

Burrito so zeleninou a hnedou ryžou

Burrito by sa dalo definovať ako výbuch chutí – je tam mäso, ryža, zelenina aj omáčka. Jednoducho ideálna kombinácia. Na jeho prípravu budete potrebovať 500 g hovädzieho mäsa, 400 g lúpaných paradajok, 1 hrnček hnedej ryže, 2 hrnčeky vody, tortily, 400 g uvarenej fazule, 2 mrkvy, 60 g kukurice, 2 avokáda, soľ a korenie na burrito. Podľa vašich chutí môžete pridať aj syr, kyslú smotanu a petržlenovú vňať. 

Uvaríme ryžu (aspoň 15-20 minút), v hrnci orestujeme mäso a pridáme k nemu paradajky, fazuľu, nastrúhanú mrkvu, kukuricu, soľ a korenie. Varíme 15 minút s občasným premiešaním. Avokádo očistíme a popučíme. Pripravené ingrediencie potom rozložíme do tortilly, aby sa dala jednoducho konzumovať. V tomto kroku môžete pridať aj syr, kyslú smotanu a petržlenovú vňať.

Cviklová polievka s chili a klíčkami

Farebná bomba plná zdravia – aj tak by sa dala definovať nezvyčajná cviklová polievka. Na jej prípravu budete potrebovať 300 g uvarenej cvikly, 300 g mrkvy, 500 ml vody, 200 ml kokosového mlieka, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej a na dochutenie chilli, soľ, čierne korenie, tymián a hrsť klíčkov. 

V hrnci na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu a cesnak. Pridáme korenia, chilli, tymián, nakrájanú cviklu, mrkvu a minútu opražíme. Zmes zalejeme vriacou vodou a varíme do zmäknutia (približne 20 minút). Tyčovým mixérom polievku rozmixujeme, pridáme kokosové mlieko, soľ, zamiešame a necháme prevrieť. Polievku podávame v hlbokom tanieri posypanú klíčkami.

Šalátový cheeseburger

Máme tu niečo aj pre milovníkov fast foodov a americkej kuchyne. Pripravte si cheeseburger v lajt verzií, bez žemle. Na jeho prípravu budete potrebovať 300 g hovädzieho mäsa, 50 g syra, 4 šalátové listy, paradajku, červenú cibuľu, kečup, horčicu, soľ, korenie a oregano.

Ako prvé zmiešajte mäso s korením a soľou. Potom z neho vytvorte fašírky, ktoré opečiete na panvici (3-4 minúty z každej strany). Medzitým si nakrájate cibuľu, paradajky a umyte si šalát. Hotové mäso vložte na kus šalátu, pridajte zeleninu, syr, kečup a horčicu. Zhora ho opäť prikryte šalátovým listom, aby z neho nič nevypadlo.