10 tipov na potraviny pre boj a prevenciu proti rakovine

10 prevratných potravín, ktoré Vám v tomto článku predstavíme, boli podrobené skúmavému oku vedcov. Ich výsledkom je 10 potravín, ktoré sa odvážne popasujú s takou pliagou ľudstva ako rakovina. Dáte mi za pravdu, že hodnoty výživných látok dominujú na popredných miestach v tabuľke prínosov. Sú bohaté na antioxidanty, bioaktívne chemické zlúčeniny v rastlinách, ktoré sa pobijú zato, aby choroba neprepukla v bunkách a nadobro skoncovala so strachom z choroby.

#1: Paradajky

Zaraďujeme ich do ovocia, pretože vo svojej podstate majú semienka, ale napriek tomu sú považované za zeleninu pre ich lahodnú chuť. Nezáleží na tom, či ich považujete za ovocie alebo zeleninu, sú nutričnou elektrárňou.

#2: Zelený čaj

Pochádza z rastlinky menom Camellia Sinensis, čo je rovnakou základňou pre čierny čaj. Zelený aj čierny čaj majú vysoké percento flavonoidov, antioxidantov, ale na rozdiel od čierneho čaju, nie je zelený čaj drvený. Zelený čaj je na výslní z jediného dôvodu- má vyšší podiel catechinsov (antioxidantov) ako čierny. Konzumácia 3 až 5 šálok zeleného čaju zvyšuje odolnosť voči rakovinovým bunkám.

10 tipov na potraviny pre boj a prevenciu proti rakovine

#3: Orechy

Obzvlášť orechy brazílske alebo vlašské. Obsahujú srdcu prospešné mono a poly saturované tuky. Majú vyššiu mieru kalórií, preto dávame do pozornosti, aby ste si ustrážili porcie. Orechy sú dobrým pomocníkom v liečbe anorexie, úbytku časti hmotnosti, pretože využiteľnú energiu získate už z malej porcie. Navyše v sebe zahŕňajú vysoké podiely draslíka, železa, zinku, vápnika, fosforu, folátu, selénia a vitamínu E, nehovoriac o vláknine a proteínoch. Vlaššké orechy majú obrovský protizápalový účinok, dostatok Omega 3-mastných kyselín. Štúdia odkazuje, že by sme mali dať prednosť konzumácii surových plodov pred jeho náhradami. Brazílske kešu obsiahnu plnohodnotnú dávku selénia.

#4: Fazuľa, hrach a šošovica

Perfektný zdroj proteínov a vlákniny. Šikovná náhrada červeného mäsa bez prítomnosti nasýtených tukov. Nezabudnime na folát- stará sa o to, aby bunky v našej DNA boli stále pokope a poskytovali bezpečnú ochranu pred rakovinou vďaka bioaktívnym látkam. Nie je nám celkom jasné, ako komplexne ochraňuje organizmus pred nepriateľskou chorobou, vieme jedno- spoľahnite sa na hormón regulácie a antioxidačnú bariéru.

#5: Kvitnúca zelenina

Štyri veľké listy okolo kvetu pripomínajú niečo diabolské, preto dostala pomenovanie Krucifix. Veľa z nich sa skladá z veľkej hlávky ako brokolica, ružičkový kel, kapusta, karfiol a okrúhlica. Kel a listové zvitky niekedy nevytvoria hlávku a ťažko ich rozoznáme od inej kapustovej zeleniny.

#6: Listová zelenina

Zásobáreň vlákniny, folátov,  kartenoidov ako luteín( chráni pred vznikom hrubého čreva a degeneratívneho ochorenie sietnice) alebo zeaxanatín a flavonoidov. Väčšina spomínaných zlúčenín ochraňuje pred poškodením buniek. Preventívnou konzumáciou sa dokážeme vyhnúť riziku slepoty. Patria tu šalát, kel, špenát, horčica, čakanka obyčajná a mangold.

#7: Losos

Ohromný zdroj proteínov a Omega-3 mastných kyselín. Trojitá porcia obsahuje 2 500 mg Omega-3 mastných kyselín a 500 mg EPA ( kyselina eikosapenteanová je nenasýtená mastná Omega 3- mastná kyselina v rybom tuku). Americká asociácia v boji proti srdcovo-cievnym chorobám odporúča aspoň 2-krát do týždňa užívať ryby ako súčasť pestrej zdravej stravy. Losos žijúci v divočine má 3-krát viac Omega-3 mastných kyselín ako losos vychovaný v zajatí.

#8: Drobné lesné ovocie

Bobule sú zdrojom vlákniny, vitamínu C, kyseliny ellagovej, antocyanidov (chlorofyl, zelené farbivo v rastlinách), katechínov (glykosidy v broskyniach, zelenom čaji). Napríklad také čučoriedky znižujú stratu pamäte a riziko demencie vo vyššom veku.

Začala sezóna zberu šípok. Poradíme, čo s nimi

#9: Biely jogurt

Oba získavajú proteíny z prosa, ktoré udržuje svalovú hmotu a silnú obrany schopnosť voči chorobám. Baktérie, probiotiká udržujú tráviaci trakt a imunitný systém silný a zdravý. Obsahujú stavebnú látku vápnik, ktorá posilňuje kosti a naše bunky života schopné. Znižuje krvný tlak. Majú v sebe butyrickú kyselinu, konjugovanú linolovú kyselinu (CLA), ktorá podobne podporuje imunitný systém a zamedzí prepuknutiu rakoviny.

#10: Horká čokoláda

Zdroj antioxidantov, znižuje krvný tlak, chráni srdce. Stačí užívať v malom množstve raz do dňa a účinky pozitívnej nálady sa rýchlo dostavia. Zaháňa depresiu. Pri výbere horkej čokolády dbajte na čo najvyššie percento kakaových bôbov. Na trhu sa pohybuje od 30% do 90%. Čím väčší podiel kakaa, tým menej cukru, viac kakaa a najmä kvalitnejšia čokoláda.

Zdroj: dummies.com, foto: ilustračné (flickr.com)