10 biopotravín, ktoré sú 10-krát lepšie ako iné potraviny

Poznáme top 10 zázračných potravín, ktoré vás prenesú z reality, tam kde sa vo so svojom fyzickom stave nachádzate dnes do cieľa, ktorý si radi idealizujeme – vyvážená strava, zdravá životospráva a tvar našich ideálnych telesných proporcií.

10 biopotravín, ktoré sú 10-krát lepšie ako iné potraviny

Hojný počet paleo potravín má vskutku jedinečné výsledky – naprávajú zlú črevnú mikroflóru, znižujú riziko zápalov a infekcie, ba čo viac, transportujú do buniek potrebné látky. Zabezpečujú obranu našej imunity, pomáhajú nám zvyšovať energiu a najmä, byť fyzicky a psychicky fit. Chcete vedieť ktoré to sú? Tu je náš zoznam najobľúbenejších a najúčinnejších potravín paleo stravovania. Vy, ktorí o paleo stravovaní čítate po prvý raz, je dôležité vedieť, že v takomto stravovacom režime je zakázané jesť obilniny, preferuje sa mäso, zelenina, zemiaky a ovocie.

#1 Vajcia vyprodukované od sliepok chovaných na voľných priestranstvách. Sú bohaté na vitamíny, minerály, nehovoriac o biotíne (nevyhnutný pre metabolizmus aminokyselín, tukov a uhľohydrátov) a cholínu ( činnosť nervovej sústavy a svalov). Proteíny zohrávajú dôležitú zložku v strave atlétov. Ak potrebujete zásobiť telo proteínom alebo udržať ho v zdravej hladine, mali by ste zaradiť do svojho jedálneho menu prírodné vajcia od sliepok chovaných na voľných priestranstvách. Vajcia sú rýchlym prostriedkom na dobitie okamžitej energie, kedykoľvek ju potrebujete. Biotín vytvorí využiteľnú energiu a vďaka cholínu putuje cholesterol do nášho krvného obehu.

#2 Naše črevá majú čo robiť, aby efektívne spracúvali všetku prijatú potravu, ktorá sa premieňa na využiteľnú energiu do práce. Jednou z možností je konzumovať viac kvasenej zeleniny (kapusta, cvikla). Kvasením alebo fermentáciou zeleniny umožňujeme naším črevám nájsť správny bio rytmus. Odvďačí sa nám formou pravidelného vyprázdňovania a rýchleho spracovania potravy.

Pokojne vyskúšajte Kimchi polievku- kórejské národné jedlo z ľadového šalátu, petržlenu, mrkvy a zázvoru. Obsahuje vysoké množstvo kvasenej zeleniny. Ďalšou alternatívou je kyslá kapusta alebo mrkva. Ak máte radi mliečne produkty ako kravské maslo, biely jogurt alebo kefír, neodopierajte si svoje chúťky. Kyselina linolová účinne bojuje proti rakovine prsníka, napomáha tvorbe svalov a spaľovaniu tukov.

#3 Paleo bežci doslova zbožňujú plnotučné kokosové mlieko. Má vysoký obsah nasýtených mastných kyselín MCT- triglyceridy so stredne dlhým reťazcom, sú vysoko koncentrovaným zdrojom energie pre svalovú činnosť a spaľovanie tukov. Smotanu, plnotučný smotanový jogurt možno nahradiť za kokosové mlieko, pretože neraz sa stáva, že tieto produkty obsahujú pomerne veľa farbív a vody.

#4 Hovädzie mäso má nutrične vyváženejší pomer proteínov ako kuracie mäso. Hovädzie, bizónie, jahňacie alebo kozie mäso má menej tuku, vstrebateľných tukov a nadôvažok i kalórií. Obsahuje vitamín E,C  zdravé tuky, Omega 3- mastné kyseliny, linolovú kyselinu alebo CLA ( konjugovaná linoleová kyselina pre úbytok hmotnosti).

#5 Vývar z kostí, zeleninou a bylinkami podporuje našu imunitu, zdravie kostí a má  hlavne upokojujúci účinok.

#6 Sušené mäso je rýchla, nenáročná potravina, ktorá sa hodí na olovrant alebo len tak niečo malé pod zub. Má minimálne množstvo cukrov a prídavných látok.

#7 Atléti našli najjednoduchší a najlepší zdroj proteínov – vnútornosti. Obličky, pečienky alebo srdcia ( živočíšne) majú obrovské nutričné bohatstvo, vysokú koncentráciu v tukoch rozpustných vitamínoch (vitamín D), nasýtené mastné kyseliny, ktoré sú dobré nato, aby náš mozog čo najlepšie vedel fungovať a zásoboval výživnými látkami membrány. Vypĺňajú naše bunkové steny.

#8 Lesné ovocie – jahody, čučoriedky, černice, ríbezle a maliny sú nevyhnutným jedlom po tréningu alebo náročnom športovom výkone. Obsahujú nižší obsah ovocného cukru- fruktózy,antioxidanty a výživné látky. Ak nemáte k dispozícii čerstvé, poslúžia zamrazené.

#9 Sladké zemiaky sú najobľúbenejšou potravinou pre svoje liečivé účinky. Na plnej čiare porazili obyčajné zemiaky, pretože obsahujú oveľa viac beta karoténu, ktorý spôsobuje, že majú oranžovú šupku. Neobsahujú žiadne škodlivé látky, čo sa pri obyčajných zemiakoch povedať nedá. Práve ony sú zodpovedné za rozhodenie nášho organizmu. Potom ho máme problém regulovať a zbaviť sa nafukovania a plynatosti. Možností je kvantum- nakrájať ich na kocky, fritovať, popučiť alebo nasypať na ne štipku škorice pre chuť.

#10 Nespracovaný kokosový olej je zdravou náhradou rastlinného alebo slnečnicového oleja. Stáva sa, že naše telo si postupom času zvykne na rastlinný a bravčový tuk. Jeho konzumovaním zvyšujeme riziko kardio-vaskulárnych chorôb a obezity. Kokosový olej môžete použiť namiesto masla, pretože má krémovú konzistenciu a lahodnú chuť. Pôsobí proti starnutiu buniek, je protizápalový a antibakteriálny. Ako všetky spomínané potraviny, zvyšuje našu obranyschopnosť proti chorobám.

Zdroj: dummies.com, foto: ilustračné (flickr.com)